Εκθέσεις

Με την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Η’ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Αναστάσιο Χριστάκη, συμμετείχα, όπως προβλέπεται, στην έκθεση αποφοίτων 2005-2006, με την πτυχιακή μου εργασία, η οποία περιλάμβανε ζωγραφική, υπό τη μορφή εγκατάστασης, και βίντεο, μέσω των οποίων διερευνούσα τη σχέση του σώματος με τον δημόσιο χώρο. Στην πρώτη μου συμμετοχή σε ομαδική έκθεση (Artower, 2008) πρότεινα σειρά τελάρων μικρού μεγέθους (30×30) όπου αποτύπωνα στοιχεία της βιογραφικής μου διαδρομής.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνομαι πλέον την δημόσια παρουσίαση του έργου μου –ως διαδικασία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που αρμόζει να παρουσιάζεται ενταγμένη στο συγκεκριμένο πλαίσιο παραγωγής της– επηρεάστηκε από τη γενικότερη εξέλιξη της δουλειάς μου στο πεδίο μεταξύ τέχνης και ανθρωπολογίας, αλλά και από την μακροχρόνια συνεργασία μου με τους σπουδαστές των δύο τμημάτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας που επέλεξαν το μάθημα της Ανθρωπολογίας της Τέχνης. Η θερμή ανταπόκριση πολλών φοιτητών στην πρότασή μου να αναλάβουν εργασίες με την μορφή καλλιτεχνικής / ανθρωπολογικής έρευνας που να καταλήγει σε εικαστικά πρότζεκτ, μας επέτρεψε να συνεργαστούμε πολύ δημιουργικά, πειραματιζόμενοι με υλικά και ιδέες, συχνά ανατρέποντας παραδεδεγμένες σχέσεις θεωρίας και πρακτικής, μαθαίνοντας ο ένας από τον άλλο ενώ εμβαθύναμε στις προσωπικές μας αναζητήσεις. Παρακολούθησα στενά την εξέλιξη των πρότζεκτ, τα οποία κατέληγαν σε παρουσιάσεις ανοικτές στο κοινό στο χώρο της σχολής, ενώ επιμελήθηκα την εικαστική και θεωρητική τους παρουσίαση σε τρία διεθνή συνέδρια φοιτητών ανθρωπολογίας του Border Crossings Network που δραστηριοποιείται στην περιοχή των Βαλκανίων (https://www.border-crossings.eu/).

Η παρουσίαση εικαστικών έργων που βασίζονταν στην έρευνα, σε σπουδαστές και διδάσκοντες ανθρωπολογίας, μέσα σε χώρους του πανεπιστημίου ή σε δημόσιους χώρους της πόλης, υπήρξε μια προσπάθεια καινοτόμος, με αρκετές δυσκολίες, η οποία όμως κατέληξε να θεωρηθεί ιδιαίτερα πειστική. Οι θεματικές με τις οποίες ασχολήθηκαν οι φοιτητές της Α.Σ.Κ.Τ. στις έρευνές τους ήταν πολύ διαφορετικές, όπως και τα εικαστικά μέσα που χρησιμοποίησαν (κυρίως εικαστικές εγκαταστάσεις, γκράφιτι, βίντεο, περφόρμανς). Κατά την διάρκεια της επιτόπιας έρευνάς τους ήρθαν σε επαφή με άτομα και κοινωνικές ομάδες που τους βοήθησαν να εμβαθύνουν σε ζητήματα έμφυλων ταυτοτήτων, θρησκευτικών πεποιθήσεων, τοπικών ιδιαιτεροτήτων κ.ά., ενώ σε αρκετές περιπτώσεις διατύπωσαν με ευρηματικό τρόπο προβληματισμούς σχετικά με το σώμα, την σεξουαλικότητα, την εκπαίδευση, την ιστορία της τέχνης, αλλά και την ίδια την ανθρωπολογία ως επιστήμη (8ο και 9ο Συνέδριο Border Crossings, Ζάνταρ 2010, Κομοτηνή 2011). Σε μια περίπτωση, μάλιστα, η συνεργασία μεταξύ φοιτητών των δύο Τμημάτων της Α.Σ.Κ.Τ. οδήγησε σε μια συνολική πρόταση έρευνας που αφορούσε τις πλατείες της Αθήνας, οι οποίες είχαν αποκτήσει ιδιαίτερη πολιτική σημασία την περίοδο εκείνη (11ο συνέδριο Border Crossings, Βουκουρέστι 2013). Mε αφορμή τη συμμετοχή των φοιτητών στο 9ο συνέδριο Border Crossings δημιουργήσαμε, εν είδει καταλόγου, ένα ψηφιακό δίσκο με τα έργα και τα κείμενά τους. 

Η εμπειρία αυτή αλλά και η συνολικότερη πορεία μου των δέκα τελευταίων χρόνων με οδήγησε να συνδυάζω, πλέον, συστηματικά την εκπαίδευση στην τέχνη και την ανθρωπολογία με την έρευνα, την παραγωγή, καλλιτεχνικού έργου και την έκθεσή του. Μέχρι σήμερα επιδιώκω να συμμετέχω, να επιμελούμαι την παρουσίαση και να συμβάλω με διάφορους τρόπους σε συλλογικές μορφές παραγωγής έργου, το οποίο εκτίθεται συνήθως κατά την εξέλιξή του, ανοίγοντας διάλογο με το κοινό με διάφορους τρόπους, μέσα στο εκάστοτε συγκεκριμένο πλαίσιο αναφοράς. Με αυτή την προοπτική συμμετείχα σε εκθέσεις και με αυτή τη μορφή συνέβαλα και επιμελήθηκα πρότζεκτ όπως οι «Φωνές», η «Αξία» και το «Μαθαίνοντας από την ντοκουμέντα», και τα πρότζεκτ που εντάσσονται στο πρόγραμμα του TWIXTLab.