σχετικά με το εκπαιδευτικό έργο
Διδασκαλία στο πανεπιστήμιο, στη δια βίου μάθηση και στο πλαίσιο καλλιτεχνικών πρότζεκτς με μια εκπαιδευτική συνιστώσα.
Περισσότερα…
Καλλιτεχνική Εκπαίδευση
Από το 2007 που ξεκίνησα να διδάσκω Ανθρωπολογία της Τέχνης στο Τμήμα Θ.ΙΣ.ΤΕ., δεδομένης της ιδιότητάς μου ως εικαστικού, προώθησα, όπως προανέφερα, τη συνεργασία μεταξύ φοιτητών των δύο Τμημάτων (Εικαστικού και Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης) της Α.Σ.Κ.Τ. που επέλεγαν τα μαθήματα που δίδασκα, και γενικότερα τον συνδυασμό θεωρίας και πρακτικής στη διερεύνηση του πεδίου μεταξύ εικαστικών τεχνών και κοινωνικών επιστημών. Εξάλλου, τα πρότζεκτ Φωνές, Αξία και Μαθαίνοντας από την documenta είχαν και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς συμμετείχαν διδάσκοντες μαζί με φοιτητές εικαστικών τεχνών, θεωρίας και ιστορίας της τέχνης και ανθρωπολογίας (σε συνεργασία με την Ελεάνα Γιαλούρη και το Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου).
Με την εξέλιξη της δικής μου πρακτικής και την συγκρότηση του προγράμματος του TWIXTLab που απευθύνεται τόσο σε εικαστικούς και θεωρητικούς όσο και στο ευρύ κοινό, είχα την ευκαιρία να πειραματιστώ με εργαστήρια όπου η ίδια η καλλιτεχνική δραστηριότητα αλλά και ο αναστοχασμός πάνω στα υλικά, τις διαδικασίες και την εκπαίδευση στην τέχνη, έδειξαν πως μπορούν να λειτουργήσουν ανατρεπτικά ως προς τις θεσμοποιημένες ιεραρχήσεις διδασκόντων και διδασκομένων, ειδημόνων και μη ειδημόνων, υψηλής τέχνης και ερασιτεχνικής ενασχόλησης με μορφές καθημερινών πρακτικών. Οι πειραματισμοί αυτοί συνεχίζονται με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από επιστημολογική άποψη, και καινοτόμες, από καλλιτεχνικής πλευράς, προτάσεις που οδηγούν σε παρεμβάσεις, με πολιτικό ή/και θεραπευτικό χαρακτήρα, στην καθημερινή ζωή.
Η ιδιαίτερη σημασία που αποκτά η τέχνη όταν εμπλέκεται στην καθημερινότητα ατόμων και ομάδων με οδήγησε, το 2016, να προτείνω στον Δήμο Χαλανδρίου, όπου κατοικώ, ένα εργαστήριο σύγχρονης τέχνης βασισμένο σε καλλιτεχνική έρευνα που συνεχίζεται, σήμερα, περιλαμβάνοντας και ζωγραφική (σε συνεργασία με την εικαστικό Σοφία Γρηγοριάδου). Ας σημειωθεί ότι η καλλιτεχνική εκπαίδευση που απευθύνεται στο ευρύ κοινό στο πλαίσιο ενός εργαστήριου που προτείνει ένας δήμος, συνδέεται και με τις ιδιαιτερότητες της δια βίου μάθησης, στην οποία έχω επίσης διδάξει, χρησιμοποιώντας και εκεί την αναφορά στην τέχνη και την ιστορία της.