Augé, Μ., Για μια ανθρωπολογία των σύγχρονων κόσμων_1999

Augé, Μ., Για μια ανθρωπολογία των σύγχρονων κόσμων (1η εκδ.1994) 

Περιλαμβάνει συνέντευξη του M. Augé στην Ε. Ρίκου. Μετάφραση Δ. Σαραφείδου, Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια. 

Το βιβλίο αυτό του M. Augé παίρνει το χαρακτήρα ενός μανιφέστου υπέρ μιας γενικευμένης ανθρωπολογίας (ανεξάρτητης από γεωγραφικές εξειδικεύσεις) των σύγχρονων μεταξύ τους κόσμων της υπερνεοτερικότητας, η οποία συνίσταται σε μια τριπλή υπερβολή: την επιτάχυνση της ιστορίας, τη συρρίκνωση του πλανήτη, την εξατομίκευση των ανθρώπινων πεπρωμένων. 

Ο συγγραφέας εκκινεί από την πραγμάτευση των σχέσεων μεταξύ ανθρωπολογίας και ιστορίας, ανασκευάζει τις προβληματικές της συναίνεσης και της μετανεοτερικότητας και υποβάλλει σε κριτική τις νεότερες απόπειρες ανθρωπολογικής προσέγγισης της παρούσας κατάστασης του κόσμου. Θεωρώντας ως ουσιαστικό ζητούμενο τον προσδιορισμό, στις σημερινές συνθήκες, του καθαυτό αντικειμένου της ανθρωπολογίας ως επιστήμης, προχωρά σε ορισμένες προτάσεις που σχετίζονται με την προσέγγιση του τελετουργικού, και ιδιαίτερα της πολιτικής ως τελετουργίας. Καταλήγει εφιστώντας την προσοχή των ανθρωπολόγων στους νέους κόσμους, δηλαδή στα νέα πεδία διερεύνησης που ανοίγει η υπερνεοτερικότητα, όπως τα νέα θρησκευτικά φαινόμενα, η εξατομίκευση ή η αστική πραγματικότητα.

Το μεταφραστικό εγχείρημα, στο σύνολό του, αποσκοπεί τόσο στην πληροφόρηση του έλληνα αναγνώστη για τις σύγχρονες εξελίξεις στο πλαίσιο της γαλλικής ανθρωπολογίας, όσο και στην ταυτόχρονη οικείωσή του με ζητήματα ανθρωπολογίας της συγχρονικότητας συνδεδεμένης με την ιστορία, η οποία μπορεί να αποδειχθεί αναγκαία για την προσέγγιση των ραγδαίων μεταβολών της σημερινής ελληνικής κοινωνίας. 

 Εισαγωγή

Στο εισαγωγικό σημείωμα ανασυστήνεται συνολικά ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο συγγραφέας την ανθρωπολογία των σύγχρονων κόσμων, σε συνέχεια των προηγούμενων ερευνών του στην Αφρική, όπου ήρθε σε επαφή με τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας και τις αντιδράσεις των αποικιοκρατούμενων, κυρίως μέσα από το φαινόμενο των προφητών-θεραπευτών. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο στο πρόβλημα της τελετουργίας και στο συναφές ζήτημα της πολιτικής, αλλά και μέσω αυτού, στο ζήτημα της εξατομίκευσης στις σύγχρονες κοινωνίες και στο ερώτημα της σχέσης με τον «άλλο» που εμπεριέχει. Η υιοθέτηση του ανθρωπολογικού βλέμματος επιτρέπει, πιθανώς, τη διερευνητική αλλά και κριτική στάση απέναντι στις εξελίξεις, κυρίως όταν αφορούν στον κίνδυνο της βίας που περικλείει η σχέση με τον απόλυτα ξένο.

Συνέντευξη του M. Augé στην Ε. Ρίκου

Η εκτεταμένη συνέντευξη της Ε. Ρίκου με τον M. Augé που περιλαμβάνεται στον τόμο έχει στόχο να διευκρινίσει το πλαίσιο παραγωγής του κειμένου αυτού και των αναφορών στις οποίες στηρίζεται. Δίνει, επίσης, μια γενικότερη εικόνα για την πνευματική του πορεία, καθώς και για τις απόψεις του σε ζητήματα που σχετίζονται τόσο με σύγχρονα προβλήματα της επιστήμης του όσο και με θέματα πιο άμεσα συνδεδεμένα με την ελληνική πραγματικότητα.