(σε συνεργασία με τις D. Jodelet, J. Οhana, Α. Βiadi)
Στο Connaissances, Représentations, Comportements, Sciences Sociales et Ρrévention du Sida, Α.Ν.R.S., Νοέμβριος 1994, σ. 87- 97.
Οι αναπαραστάσεις της «μετάδοσης» (contagion) που συνδέονται με τον ιό του A.I.D.S. μελετήθηκαν μέσω ποιοτικών συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν με 40 άτομα μεταξύ 1990-1991. Αυτές οι αναπαραστάσεις προκύπτουν από μαστορέματα γνώσεων που προέρχονται από άλλα, εξειδικευμένα και μη, γνωστικά πεδία σχετικά με διάφορες μεταδοτικές ασθένειες, μέσα σε ένα πλαίσιο όπου το AIDS. εμφανίζεται ως νέο φαινόμενο για το οποίο δεν υπάρχει παρά κατά προσέγγιση πληροφόρηση. Η μελέτη της σχέσης μεταξύ του περιεχόμενου των αναπαραστάσεων και των κοινωνικών και ηθικών στάσεων καταδεικνύει ότι τα λανθασμένα πιστεύω γύρω από την μετάδοση έχουν ουσιαστική λειτουργία στη ρύθμιση των σχέσεων με τα πρόσωπα που έχουν προσβληθεί από την ασθένεια αυτή: είτε δικαιολογούν τον αποκλεισμό τους, είτε νομιμοποιούν την άρνηση να διαφοροποιηθούν οι προσβεβλημένοι από τους μη-προσβεβλημένους από AIDS.
Στην έρευνα αναδείχτηκαν, μεταξύ άλλων, διασυνδέσεις σύγχρονων αντιλήψεων περί μετάδοσης (οι οποίες επικεντρώνονται περισσότερο στον κοινωνιοψυχολογικό χαρακτήρα του φαινομένου) και αρχαιότερων θεωριών σχετικών με τα υγρά του σώματος. Από αυτή την άποψη, διαφαίνεται πως, πίσω από τις στάσεις ως προς τη συγκεκριμένη ασθένεια και τις ευρύτερες αντιλήψεις περί μετάδοσης, διακυβεύονται γενικότερες αξίες και συμπεριφορές στη σχέση με τον «άλλο». Ειδικότερα, αποκτούν σημασία οι τρόποι με τους οποίους διαμορφώνονται και εκφέρονται ηθικές, αλλά και αισθητικές κρίσεις (που μπορεί, επί παραδείγματι, να αναφέρονται στην «αισθητική» της ερωτικής πράξης) και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.